domingo, 15 de octubre de 2017

5-10-17

La pregunta que volem  llançar avui per a començar aquest blog  es: tots podem ser creadors i creadores de cultura? 

- CLAR QUE SÍ! I es que la concepció i la conceptualització de la cultura ha anat cambiant al llarg de la història. Per exemple els grecs i romans relacionaven la cultura amb la natura, però en canvi en l'època de la il·lutració es rebutja aquesta idea. Al llarg de la història s'han anat formulant, per tant, noves teories sobre la cultura. En l'actualitat la visió ha cambiat, hem avançat i es que tenim la creènça de que tots podem ser creadors de cultura en tant que participem per a crear-la.

Volem centrar-nos en dos conceptes diferents, però relacionats; aquestos son els conceptes de "democratització de la cultura" i de "democracia cultural". Amb el primer ens volem referir al dret de les persones a accedir  a la cultura; en canvi el segon es refereix al dret a participar activament en la cultura, és a dir, el dret a que nosaltres siguem els propis creadors de la cultura. 
Trobem un "però" en el concepte de democratització de la cultura, i es que aquest significa que tots tingam accés igual a la cultura, i açò quin problema tindria? Ens sembla que en aparença ningún però esta concepció mercantilitza la cultura, és a dir, la tracta com un producte comercialitzable per al consum de la gent, deforma que nosaltre sols seriem els receptors. Afortunadament, com ja hem dir, els conceptes evolucionen i en aquest cas a evolucionat cap al concepte de democracia cultural.

Algunes activitats com el teatre, el circ, la fotografia o la musica ens acosten a aquest concepte de democracia cultural, ja que mitjançant la realització d'aquestes activitats podem ser nosaltres els creadors de cultura.

Projectes com "Amb altres ulls", "Piezas" o  el circ social de l'ateneu popular de 9 barris ens acosten més cap a aquesta visió.

Com a exemple podem ficar "Amb altres ulls" que es un projecte de fotografia participativa que te com a finalitat que els xiquets i xiquetes del barri del Cabanyal de València mostren, mitjançant la fotografia, la seua visió del dia a dia, i així es puga donar a conèixer la seua situació fòra del barri. A més es un projecte que crea consciència d'allò que passa als xiquets i xiquetes ja que  no sols es tracta de retratar moments sino de fer una reflexió posterior sobre ells.

Aquestos projectes ens ajuden a pal·liar la necessitat que tenim de intervindre des de la comunitat i a partir d'aquesta; ja que son els propis habitants d'aquesta els que treballen per a millorar la seua situació.



No hay comentarios:

Publicar un comentario