viernes, 10 de noviembre de 2017

GEN GRAN COM A DESTINATARIS DE L'ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL.

L’animació sociocultural en el col·lectiu de persones majors també es du a terme ja que possibilitar a la gent gran la seua realització personal, la comprensió del seu entorn i la participació en la vida comunitària; ajuda aconseguir una major integració en la societat per tal que s’escolte i valore la seua veu i es tinguen en compte les seues opinions; fomentar l’educació i la formació permanent; acilitar l’accés a les activitats culturals i a la participació activa en les activitats culturals; millorar la qualitat de vida; desenvolupar actituds crítiques davant de la vida; propiciar i crear actituds i mitjans per tal de gaudir de la vida plenament; trencar l’aïllament del col·lectiu respecta a d’altres sectors.

En general, ajuda a ampliar les relacions interpersonals i es promou l’envelliment actiu. 
En quant a les institucions, el utilitzar aquests tipus de programes provoca en les persones que participen en ells que formen part d’una família. 
Quines són les institucions per a la gent gran? 
     - CMAPM -Centres Municipals d’Activitats de Persones Majors-
     -  Clubs de jubilats 
     - Centres de dia
     - Residències
     - Universitat popular
     - Nau gran
     - Llars assistides

Estic segura que us sonaran la majoria, però a molts us sorgiran preguntes sobre alguns que potser no coneixeu, per exemple, llars assistides. Quan ho vaig sentir en classe em va vindre una imatge al cap, fa dos mesos vaig dur a la meua àvia a que conegués un centre de dia. 
Per tant, la vaig dur al centre de dia més pròxim al meu poble, el de Vilamarxant, el meu principal fi era que observés com hi ha dónes i homes que passen el dia allí realitzant diferents activitats tant de mobilitat i també activitats com, per exemple, que l’animador/a faci una lectura dels diferents diaris que disposa el centre o activitats relacionades en l’època de l’any en la qual es troben. Aquestes activitats també les podem trobar a les residències, per això i han algunes d’elles que alhora són també centres de dia.

Al que anava, quan la supervisora del centre ens estava ensenyant el centre vam arribar a la zona del pati on es passejaven les persones majors del centre de dia, però la meua àvia va veure unes cases que també tenien eixida al pati, molt sorpresa va preguntar que perquè ells també tenien accés i què era això, cal nomenar que la meua mare tampoc sabia perquè estaven al mateix recinte que el centre de dia.

“Perquè ens contes aquesta historia?”, us preguntareu. Bé, el que pense és que aquest recurs no es coneix molt ni està molt desenvolupat en el territori i que molta gent estaria interessada en aquest tipus de llar perquè també té relació amb les persones del centre de dia i amb els veïns que generalment són del mateix rang d’edat.


És interessant aquest video on expliquen les llars assistides de l'associació Apacid de Burgos

També m’agradaria parlar sobre els recursos que hi ha per a les persones majors en els pobles. Per exemple al meu poble hi ha gimnàstica saludable, uns 3 sopars a l’any (nadal, cap d’any, estiu), el ball dels diumenges, targeta cultural la qual permet descomptes per assistir a actes i serveis cultual com el cine, teatre, museus, etc., també hi ha un programa d’activitats on realitzen tallers i conferències, programa de termalisme, etc.



Sempre hem associat l’animació sociocultural als joves però realment és necessària per a tota la comunitat.


Com diu SOLDEVILA, A. en l’article: La dinamització sociocultural en els centres de dia per a gent gran (REVISTA Educació Social núm. 28):
  •       Animar entès com interrelacionar les persones, facilitar l’autoorganització de grups, afavorir el treball per comissions, etc.
  •       Potenciar l’autonomia de la gent gran mitjançant activitats amb metodologies senzilles per poder realitzar-les sola.
  •         Espais per a la responsabilitat: jardins, per exemple.
  •        Activitats per a la creativitat, per a l’exercici físic, per a les relacions socials, etc.



 A més,  també us aporte aquest enllaç, és un documental on es conta com es crea un centre social de convivència de majors anomenat  "Trabensol". Són persones que tenen una visió de l'envelliment molt positiva:

 LA PARTICIPACIÓ ET DÓNA VITALITAT I DIVERSIÓ!


No hay comentarios:

Publicar un comentario